Uzun aradan sonra Arduino yazılarımıza devam ediyoruz. Bu yazımızda elektroniğin en temel devrelerinden olan kara şimşek devresini tasarlayıp programlayacağız. Programlama işlemini yaparken dizi fonksiyonlarını kullanacağız. Bu sayede kod tasarrufu sağlayacağız.
Programlamaya geçmeden önce devre şemamızı çizelim. Ben elimde 330 ohmluk dirençler bulunduğu için bunları kullandım. Siz de bu direnç değerlerini kullanabileceğiniz gibi 220 ohmluk dirençleri de kullanabilirsiniz.
BREADBOARD ŞEMASI
Şemamızı breadboarda kurduktan sonra derleyicimizi açıp kodlamaya başlayabiliriz. Kodumuz aşağıdaki gibidir.
ARDUİNO KODU :
/*---Tekno Beyinler--- Kara Şimşek Devresi Oğuzhan Yeşilyurt */ void setup() { pinMode(4,OUTPUT); //LED1'i çıkış olarak belirledik. pinMode(5,OUTPUT); //LED2'i çıkış olarak belirledik. pinMode(6,OUTPUT); //LED3'i çıkış olarak belirledik. pinMode(7,OUTPUT); //LED4'i çıkış olarak belirledik. pinMode(8,OUTPUT); //LED5'i çıkış olarak belirledik. pinMode(9,OUTPUT); //LED6'i çıkış olarak belirledik. /*Bu kısımı yukarıdaki gibi yapabileceğiniz gibi programı bir döngüye sokarak giriş ve çıkışları belirleyebilirsiniz.*/ } void loop() { /*Ledleri bir dizi içine yerleştirerek kod yazımında satır tasarrufu sağlayacağız. */ int LED[]={4,5,6,7,8,9} ; //Dizimizi oluşturduk //Bu bölümde LED'lerimiz sağa doğru hareket edecektir. for (int j = 0; j <6; j++) /*Dizimizdeki tüm değerleri işleme sokabilmek *için döngü oluşturduk*/ { digitalWrite(LED[j],HIGH); delay(100); digitalWrite(LED[j],LOW); } /*Bu bölümde LED'lerimiz sola doğru hareket edecektir.*/ for (int i = 5; i >-1 ; i--) { /*Dizimizdeki tüm değerleri işleme sokabilmek için döngü oluşturduk*/ digitalWrite(LED[i],HIGH); delay(100); digitalWrite(LED[i],LOW); } }
ÇALIŞMA VİDEOSU :
Yararlı olması dileğiyle